Cum sa iti modifici pozele facute cu telefonul sa para ca sunt facute cu aparat profesionist

BUN-horz.jpg
Mai toate pozele cu mine sunt realizate cu un telefon mobil mai vechi care nici macar nu are camera atat de buna. Desi am un aparat DSLR, nu l-am mai utilizat de cativa ani deoarece este obositor sa il iau cu mine undeva, iar pozele pe care le face au cam aceeasi calitate cu cea a celor facute cu un telefon mobil. Totusi, telefonul pe care il folosesc nu scoate acel efect dragut de blur in spate care face poza sa para mai profi. Astfel, ajung sa imi modific digital pozele ca sa arate facute cu un DSLR. Am vazut ca acum au aparut telefoane care fac acest lucru, insa pentru cei care nu detin astfel de telefoane, va voi arata in urmatorul tutorial cum sa faceti chiar voi asta.

Pasul 1
Mai intai aveti nevoie de o poza si de photoshop. Eu voi folosi pentru acest tutorial o poza cu mine, facuta de camera frontala a unui telefon Samsung J5 care are doar 5 mp. Poza a fost deja taiata in partea de jos pentru ca nu stateam ok cu picioarele.
BUN.jpg
Pasul 2
Sunt doua variante de a face neclar fundalul pozei, una mai usoara si alta putin mai grea, ambele in photoshop. Pentru varianta usoara puteti selecta zona pe care o vreti blurata cu o unealta de selectare, apoi mergeti in bara de meniu la sectiunea Filter>Blur>Blur si gata. Insa pentru a avea mai mult control asupra detaliilor, eu aleg varianta mai grea, procedand in felul urmator:

In sectiunea Channels, creez un nou canal, apasand pe foaia alba, indicata de sageata de jos. Acest canal va reprezenta sablonul folosit pentru a blura poza. Ce e cu negru va fi blurat, iar ce e cu alb va fi clar. Prin urmare, trebuie sa albim zonele pe care le vrem clare. Cand sunt vizibile toate canalele, poza va aparea rosie. Inainte de a trece la pasul urmator, pentru a nu mai vedea poza rosie, putem ascunde canalul Alpha 1 apasand pe ochiul din stanga iconitei si le lasam doar pe cele ale pozei (sageata de sus).alfa.JPG

Pasul 3
Selectam zona pe care o vrem clara, cea care sa fie in prim plan. In acest caz, ma selectez pe mine, fara banca sau altceva din jur. Selectez cu unealta Quick Selection Tool (sageata din stanga); daca doresc sa diminuez aria selectata tin apasat tasta Alt, iar pentru a mari in plus tin apasat pe Shift. Dupa o selectie minutioasa, dau Refine Edge (sageata de sus) pentru un contur mai fin. Ma joc cu valorile din tabel in functie de cat de fina mi se pare marginea selectiei. quick 1.JPG
refine.JPG

Pasul 4
Dupa ce am selectat silueta mea, ma intorc la sectiunea de canale si selectez doar canalul alpha 1. Aici, cu o pensula/paint bucket, aplic alb 100% in interiorul conturului, insemnand ca aici va fi zona cea mai clara din poza. alb.JPG
Apoi deselectez. Pentru obiectele din jurul meu, repet pasii de mai sus, selectand de exemplu banca, fara iarba din spate, doar ca atunci cand ajung sa colorez cu alb, voi da opacitatea pensulei sa fie 50%. In functie de background, pot colora treptat cu alb pentru o trecere usoara, fiecare intensitate reprezentand un plan diferit. Asa arata canalul alpha 1 final. Mai departe voi ascunde canalul alfa 1 si le voi selecta pe cele de sus.

crosier.JPG
Pasul 5
Pentru a adauga efectul de blur, intru in bara de meniu la Filter>Blur>Lens blur. Aici, la Depth Map selectez canalul Alpha 1 cu care am lucrat, reprezentand sablonul pentru blur. Ma pot juca cu celelalte optiuni din meniu pentru tipul de blur. De obicei, pun Radius la 20 pentru o intensitate optima a neclaritatii, dar puteti sa va alegeti ce valoare doriti.blur.JPG
Pasul 6

Urmeaza sa refac zonele care au fost blurate dar nu trebuia. De obicei, fac o copie a pozei (sageata din dreapta) si cu History Brush Tool (sageata de sus din stanga) dau peste zonele pe care le vreau sa fie ca inainte, iar cu Blur Tool (sageata de jos din stanga) blurez marginile ramase clare sau colturoase. istory.JPG
Aici totul depinde de voi si de cata experienta aveti cu ps-ul. De exemplu, daca am o suvita blonda de par care e incetosata si nu merge sa dau cu history brush deoarece nu pot sa respect conturul, fac o copie doar a zonei respective cum era in poza initiala, iar apoi selectez layerul sa fie de tip Lighten si il pun peste layerul editat cu blur. Daca fundalul e mai intunecat, suvita va aparea clara, iar fundalul ramane blurat. Sau cu un brush normal puteti colora cu ce culori sunt in jurul marginii dintre clar si neclar ca sa mai estompati diferenta. Asa mi-a iesit poza cu fundalul blurat. BUN1.jpgNu prea imi place cum se vede conturul parului, pare despicat si incalcit, asta din cauza ca printre frunzele copacilor bate lumina si este de aceeasi intensitatea cu cea a suvitelor de par. De aceea, aceasta metoda este mai buna in cazul pozelor in care fundalul este bine delimitat de subiect.

Mai departe mi-am  pus poza pe telefon si am editat-o folosind pe rand programele: Snapspeed, Afterlight, Vsco si Instagram. In Snapspeed am intrat la Detalii>Structura>30. Apoi in Afterlight am intrat la Light Leak si am ales efectul 29. Mai departe, in Vsco am selectat efectul P5, dar la o intensitate de 10. Iar la final, in Instagram, am selectat efectul Aden la intensitatea 20, am pus o nuanta de mov umbrelor la o intensitate de 10 si am marit putin temperatura.
38171784_10216478131767003_4191533140503691264_nB.jpg

Alte poze editate in acelasi stil si folosind aceleasi programe:
38258360_10216476413804055_4992331089923014656_n.jpg

38136040_10216478191648500_3890487664272474112_n.jpg

Pozele sunt mult mai clare, nu stiu de ce mi le uploadeaza pixelate, probabil e ceva din setarile blogului dar cum nu am mai intrat de mult timp pe aici, inca nu stiu cum trebuie sa le pun pentru a se vedea la o calitate mai buna.

Sper ca v-a fost de folos acest tutorial, iar daca aveti intrebari legate de editarea pozelor, le puteti lasa in comentarii si va voi raspunde cu cel mai mare drag.

One thought on “Cum sa iti modifici pozele facute cu telefonul sa para ca sunt facute cu aparat profesionist

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s